joi, 23 iunie 2011

CU SI DESPRE TRANDAFIRI

 CU SI DESPRE TRANDAFIRI



 Trandafirul este una dintre cele mai frumoase flori. Este considerat o floare nobila si 
istoria-trandafirului-e28093-totul-despre-floarea-dragostei-legende-si-simboluri-ale-trandafirilornu de putine ori, floarea dragostei si a elegantei. Iata cateva legende despre aparitia trandafirului, despre culorile si spinii acestuia, stranse de gradinamea.ro si care cu siguranta vor capta atentia celor care aprecieaza aceste flori, asa cum s-a intamplat si cu mine.

Istoria trandafirului

Trandafirii au o istorie lunga si plina de culoare. Exista fosile ale trandafirilor, dovezi ca acestia exista de peste 35 de milioane de ani. In prezent sunt peste 30000 de specii de trandafiri. Cultivarea in gradina a acestor flori a inceput aproximativ cu 5000 de ani in urma si cel mai probabil in China.

Trandafirul este mentionat pentru prima oara intr-o insemnare sumeriana straveche. Textul spune ca un mic numar de arbusti a fost adusi de Regele Akkadian Sargon I, dintr-o expeditie militara intreprinsa dincolo de Tigru si plantati in gradina sa.
In Europa, responsabil cu aducerea trandafirului se pare ca este Alexandru cel Mare, care, dupa un razboi in Persia, a adus cu el nenumarate comori, printre care si trandafirul. Herodot este insa de parere ca nu Alexandru cel Mare, ci Midas, regele mitic, a adus floarea pe pamant grecesc.poza trandafir negru
Asiaticii sunt primii care au realizat primele incrucisari. Confucius scrie ca imparatul Chinei avea peste 600 de carti despre trandafiri, pentru a sti cum sa-si ingrijeasca florile preferate.
In Evul Mediu crestin, cea mai cunoscuta utilizare a trandafirului a fost aceea creata de Papa Leon al IX-lea, in secolul al XI-lea: el a initiat ceremonia trandafirului auriu, trimis anual unui monarh european ca semn al stimei si rasplata a faptelor apreciate de Sfanta biserica.

Trandafirul, floarea dragostei este asociata Afroditei. Unele povesti spun ca trandafirul a aparut din spuma marii odata cu zeita frumusetii, inconjurand-o ca o ghirlanda.
Alte legende spun ca trandafirul s-ar fi nascut dintr-un suras al lui Cupidon, iar spinii ar fi, de fapt, sageti metamorfozate ale zeului copil.

Un mit hindus spune ca doi dintre marii zei s-ar fi certat odata pentru ca nu se puteau pune de acord cu privire la cea mai frumoasa floare din lume. Vishnu (protectorul lumii) prefera trandafirul, iar Brahma (creatorul lumii) care nu vazuse niciodata o asemenea floare, prefera lotusul. Cand Vishnu i-a aratat pentru prima data un trandafir, rivalul sau a trebuit sa fie de acord ca nici floarea de lotus nu il putea intrece.

O legenda greceasca spune ca trandafirul ar fi fost destinat sa fie, inca de la nastere, cea mai frumoasa floare. Zeita florilor, Chloris, a creat trandafirul din trupul unei nimfe moarte, foarte draga ei, si a vrut ca noua floare sa nu aiba pereche pe lume. De aceea, i-a convocat pe ceilalti zei ca fiecare sa-i daruiasca cate ceva din atributele lor: Dyonissos i-a daruit parfumul ametitor, Cele 3 Gratii i-au dat stralucirea, veselia si farmecul, Zephyr, vantul de primavara, a dat la o parte norii pentru ca Apollo sa lumineze si sa-l infloreasca. La urma, Ares, zeul razboiului, i-a dat in dar spinii, pentru ca floarea sa isi poata apara frumusetea.
Despre spinii trandafirului, Zarathustra spune ca acestia sunt inventia diavoleasca a spiritului raului, Ahriman. O legenda romaneasca spune cam acelasi lucru: Dumnezeu a creat trandafirul, iar diavolul i-a facut spinii.

Exista diverse legende si referitoare la culorile trandafirilor. Se spune ca la inceput, trandafirul era numai alb si ca s-ar fi transformat in rosu atunci cand Jupiter a surprins-o pe Venus scaldandu-se intr-un lac inconjurat de trandafiri.

O alta legenta araba ne povesteste cum a aparut trandafirului galben: profetul Mahomed, aflat departe de casa, presimte ca sotia sa, Aisha, nu ii este credincioasa si cere in vis sfatul Arhanghelului Gavril.poza trandafir galben Acesta ii spune sa se intoarca acasa, sa-i spuna sotiei sa arunce din mana obiectul pe care il are si daca acesta isi va schimba culoarea, atunci va avea dovada necredintei. Aisha si-a intampinat sotul cu un buchet de trandafiri albi in mana, care au devenit galbeni atunci cand au atins apa lacului in care au fost aruncati.

Referitor la trandafirii rosii, persanii au o poveste locala: o privighetoare indragostita de un tradafir alb l-a imbratisat atat de strans, incat spinii i-au strapuns inima
si sangele a colorat in rosu floarea. Aceasta poveste persana trista l-a inspirat pe Oscar Wilde atunci cand a scris povestea “Privighetoarea si trandafirul”.
Trandafirul este considerat a fi cel mai expresiv simbol al iubirii, exprimand toate posibilele nuante pe care le poate lua sentimentul de dragoste: pasiune, suferinta, gelozie, etc.
Demult, in Italia, trandafirul era “floarea cererilor in casatorie”. Se spune ca indragostitul presara in fata casei iubitei sale petale de flori, iar daca a doua zi erau maturate, atunci declaratia era respinsa, iar daca insa petalele se gaseau tot acolo, nu mai ramanea decat sa se hotarasca ziua logodnei.
In acelasi timp, trandafirul mai inseamna si iubire tragica, despartire.
In Antichitate trandafirul era floarea funerara a femeilor. Pe mormintele sotiilor, romanii asezau flori zdrobite, simbol al inimii indurerate.
Tot la romani exista o sarbatoare a intregii comunitati in care se celebra ziua stramosilor, sarbatoare numita Rosalia, pentru ca trandafirul era floarea spiritelor. De la aceasta sarbatoare vine numele romanesc al Rusaliilor.
In afara de romani, si grecii, egiptenii si celtii cunosteau semnificatia funerara a florii. La celti, un arbust de trandafri alb, sadit pe mormantul celor dragi, simboliza pacea si fericirea in lumea de dincolo.


Datorita spinilor sai, trandafirul a devenit un simbol al patimilor lui Iisus, astfel ca trandafirul rosu semnifica martiriul.
Sfanta Maria este numita de catre catolici ROSA MYSTICA, si multi sfinti sunt infatisati in iconografia crestina catolica purtand flori de trandafiri in maini sau pe cap, in forma de coroana. In plus, statuile unor sfinti sunt impodobite cu ghirlande de trandafiri in zile de sarbatoare.
Printre alte numeroase simboluri ale florii, mai exista o semnificatie destul de ciudata: confidentialitate, secret sau tacere, care dateaza din epoca romana si care isi trage insemnatatea din evenimente reale, cum ar fi banchetele romane, care erau un bun
pretext pentru intruniri politice cu caracter secret si unde se puneau la cale aliante si comploturi. La aceste banchete, trandafirul juca un rol important: petale de trandafir erau raspandite peste tot, in havuzuri curgea apa de roze si toti invitatii se impodobeau cu trandafiri. Existau camere 
secrete pentru intruniri politice care erau si ele pline de roze. Tot ce se discuta aici avea un caracter confidential, de unde sintagma “sub rosa” (sub trandafiri), cu inteles de TAINA.
  
''Un singur trandafir poate tine locul unei gradini... si un singur pieten poate face cat intreaga lume'' Leo F. Buscaglia
''Adevarata prietenie este ca un trandafir. Nu ne dam seama de frumusetea sa pana cand nu se pierde.''
''Trandafirul ne vorbeste discret despre iubire, intr-o limba cunoscuta numai de inima.''
''Frumusetea lipsita de virtute este ca un trandafir fara parfum.''
''Nu fiti tristi ca trandafirul isi pierde petalele... La fel ca in viata, unele lucruri trebuie mai intai sa paleasca, pentru ca apoi sa renasca.''
''Viata este ca o gradina de trandafiri. Aveti grija la ghimpi si tineti la indemana insecticidul.''



''Frumusetea trandafirului si gingasia crinului nu umbresc farmecul simplu al narcisei sau parfumul violetei. Daca fiecare floare ar fi fost un trandafir, de exemplu,primavara si-ar fi pierdut farmecul.'' Therese of Lisieux
''Omul este mai tare decat fierul, mai puternic decat piatra si mai fragil decat trandafirul.'' proverb turc

''Optimistul vede trandafirul, nu ghimpii sai; pesimistul vede numai ghimpii, uitand de trandafir.'' Kahlil Gibran
''Cel care vrea un trandafir trebuie sa fie atent la ghimpi.'' proverb persan
''Unul din cele mai rele lucruri legate de natura umana este ca tindem sa uitam sa traim. Visam cu totii la nu-stiu-ce gradina magica cu trandafiri in loc sa ne bucuram de trandafirii care cresc chiar in fata casei noastre.'' Dale Carnegie

WEEKEND PLACUT CU BUCURII SI...TRANDAFIRI.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu